Logo
Katarakt probleminden 15 dakikada kurtulmak mümkün
Sosyal Medyada Paylaş

Merhaba değerli okurlar,

Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması ile ortaya çıkan katarakt, birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Bu rahatsızlık daha çok orta yaş üstü kişilerde görülür ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da ortaya çıkabiliyor.

Katarakt, kişide görme seviyesini ve kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Işığa hassasiyet, okuma zorluğu, sisli ve puslu görme, renklerde soluklaşma, gece görüşünde bozulma, çift görme, gözlük numaralarının sık değişmesi, giderek artan görme azlığı gibi şikayetler kataraktın belirtileri arasında yer almaktadır.

Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor

Göz muayenesi sırasında mikroskopla gözün merceğinin değerlendirilmesi sonucunda hastalık tanısı konuluyor. Bu değerlendirmede kataraktın cinsi, yoğunluğu ve diğer hastalıklar da teşhis edilebilmektedir.

İleri yaşlarda görme bulanıklığının en önemli sebebi, katarakttır. Rahatsızlık ilaçla ya da gözlükle tedavi edilemiyor. Oluşmuş olan kataraktın tek tedavisi ameliyat. Katarakt görme keskinliğini azalttığı için mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ne kadar erken tedavi uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilecektir.

Katarakt cerrahisinde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığı da bilinmektedir. Bu ameliyat, ortalama 10-15 dakika sürmekte…

Enfeksiyona karşı önlem alınmalı

Operasyondan sonra hastanede kalmaya gerek yoktur. Katarakt ameliyatının ardından özellikle ilk günlerde enfeksiyona karşı önlem alınmalı. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması, ilaçların düzenli kullanılması, göze ilaç damlatılırken ellerin temiz olması gibi konularda hassas davranılması gerekmektedir. Diğer yandan herhangi bir kızarıklık, ağrı, sulanma gibi şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim,

 

Op. Dr. Tuncay Sezgin

Aklına takılan bir soru mu var?

Op. Dr. Tuncay Sezgin'e sor, cevaplasın.

SORU SOR

OP. DR. TUNCAY SEZGİN'E SORU SOR

Lütfen sadece hastalığınız ile ilgili soru sorunuz.
Diğer konular ile için iletişim formunu kullanabilirsiniz.
  • AD SOYAD
  • TELEFON
  • E-POSTA
  • KONU
  • ŞİKAYETİNİZ
  • GÖNDER